Interview Simone van der Vlugt

(21 sep 2017) Het interview met Simone van der Vlugt werd verzorgd door Machteld Holtrop namens boekhandel Van der Velde en Stichting Las.

De Doorbraak

De knalblauwe aula van Bibliotheek Sneek is gevuld met dames en heren van middelbare leeftijd, jeugd van 25+, en op de voorste rij ondergetekende, een schrijfdocent met rood haar, kladblok en een pen. Op een tafel langs de achterste wand prijken spiksplinternieuwe boeken van Van der Vlugt, met daarachter een grote poster van een boekenkast. Tussen de stoelpoten door loopt een klein wit hondje genaamd Copper. Van der Vlugt had geen oppas, deelt ze de interviewer mee, ‘nu de kinderen uit huis zijn.’ Copper snuffelt langs de wanden en laat zich vorstelijk aaien door de voorste rij bezoekers. Hij blijft liggen bij de man die hem kriebelt over zijn buik.

‘Zo, je nieuwste boek.’ Zelfs de interviewer moet zichzelf eraan herinneren dat ze niet in haar huiskamer zit, al is de sfeer in de achthoekige aula evenzo gemoedelijk. ‘De Doorbraak,’ vult Holtrop aan. Van der Vlugt heeft hetzelfde kapsel als op de achterkant van haar boeken, waardoor ik haar meteen herken, en toch is het raar om haar in levende lijve te zien. De interviewer is ook blond, maar haar coup is een stuk korter, de twee dames lachen even naar elkaar. ‘Voor haar nieuwste boek De Doorbraak is Van der Vlugt een samenwerking aangegaan met zangeres Kim de Boer,’ informeert Holtrop ons. Van der Vlugt knikt, pakt haar glas water en neemt dan het gesprek over. De rest van de avond merken we niet eens dat we van een natuurlijk vraag-en-antwoord-spel en een ‘vooruit dit voeg ik toe’-gesprek getuige zijn. Al herinner ik me de eerste bladzijden van De Doorbraak nog, waarin de hoofdpersoon vreest dat exact deze gemoedelijke sfeer gaat leiden tot het delen van te veel informatie. De rest van de avond let ik op.

‘Kim de Boer heeft de titelsong ingezongen bij mijn boek,’ vertelt Van der Vlugt. ‘Ze is bekend van The Voice of Holland, waar ze derde werd bij team Angela. We troffen elkaar tijdens het uitlaten van de hond. We wisten niet dat we bij elkaar in de buurt woorden.’ Copper tilt zijn kop even op, strekt zich en draait zich weer op zijn zij. De zaal houdt de mysterieuze gast goed in de gaten. Holtrop vraagt ondertussen wat er eerst was: de ontmoeting of het boekidee. ‘Dat gaat vaak ongemerkt,’ antwoordt Van der Vlugt, ‘misschien dat de ontmoeting een oud idee naar boven bracht. Het heeft in ieder geval wel alles in versnelling gezet.’ Om onderzoek te doen heeft Van der Vlugt zelfs zangles genomen. ‘Je doet alles voor je boek,voegt ze toe. Ik maak meteen een notitie om aan het eind van de avond te vragen: alles, alles? Van der Vlugt legt nietsvermoedend uit dat ze op de koffie is geweest bij Marco Borsato en heeft meegelopen achter de schermen bij een toer van Edsilia Rombley. Daar leerde ze over het leven van artiesten achter de schermen. Ondanks dat het verhaal zich in de wervelende muziekindustrie afspeelt, had Van der Vlugt haar research vooral nodig om de psychologische kant van roem te onderzoeken.

‘Hoe maak je die keuze?’ Vraagt Holtrop. In het verleden liet Van der Vlugt zich nog wel eens leiden door de reacties van lezers, ‘maar je kan onmogelijk je hele doelgroep tevreden houden. De ene keer is een thriller meer actiegericht, de andere keer psychologisch, zoals deze. Door af te wisselen en vooral door je te laten leiden wat het boek zelf vraagt, zal je uiteindelijk beide groepen bedienen en houd je het fris.’ Zo wisselt ze ook van historische romans naar thrillers. Ze schrijft ze letterlijk om en om. Op die manier kan ze haar hoofd legen en weer een totaal nieuwe wereld ontdekken. >

 

Auteur: Samantha Haitsma

Schrijfdocent van Friesland Schrijft is Samantha Haitsma. Ze studeerde aan de Schrijversvakschool van Amsterdam en deelt haar passie voor schrijven graag met schrijvers en boekliefhebbers uit de regio.

2 Replies to “Interview Simone van der Vlugt

  1. Wat prachtig weergegeven Samantha. Je hebt het interview mooi gevat in dit artikel. Heel leuk om het door jouw ogen het interview opnieuw te beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *