Tot slot: Scoop!

Hoe hard Humberto ook zijn best doet, de vragen blijven mild, misschien is het water in Friesland toch wat zachter dan in het Westen. Van der Vlugt springt gretig in op de laatste vraag vanuit de zaal waarop ze een ‘vooruit dit voeg ik toe, maar had ik eigenlijk niet mogen zeggen’ kwijt kan. Ze haalt diep adem als ze van haar scoop is verlost, en zegt nog dat ze dit eigenlijk alleen binnen gesloten kamers mag delen, zoals hier, in het verre Sneek, waar social media niet bestaat. Omdat ik niet zeker weet hoe kostbaar haar contractbreuk is en of ze wel of niet smeekt om het lekken van informatie, houd ik het cryptisch: haar volgende stap heeft te maken met TV. Het is iets waar ze heel veel zin in heeft en als schrijver bij betrokken is. Om dat laatste is ze heel erg dankbaar. Bij de meeste boekverfilmingen zie je dat een regisseur zo vrij met de stof omgaat dat het jouw boek niet meer is. Dat wil ze voorkomen. Nu ze in het makersteam zit, kan ze altijd de stekker er nog uittrekken, dat staat in het contract.

Vanuit de zaal klinken instemmende geluiden van lezers die de verfilming van een boek weigeren te zien, precies om die reden: de vele aanpassingen en de teleurstelling dat die wereld en de karakters er zo anders uitzien dan ze in hun hoofd hadden. Zelf voeg ik daar graag nog aan toe dat een film nu eenmaal een ander medium is en je niet eens moet proberen het exact na te maken, vaak wordt een film daar slechter van, wat nog meer teleurstelling oplevert voor het publiek. Maar dat is een discussie voor een andere keer, waar ik graag op mijn blog over toewijd. De lengte van het TV-project waar Van der Vlugt zich aan zal wagen zorgt voor zoveel afwijking van het boek, dat een 1op1 vergelijking niet nodig zal zijn. Ik hoop dat ik daarmee niet te veel heb gezegd.

 

 

Auteur: Samantha Haitsma

Schrijfdocent van Friesland Schrijft is Samantha Haitsma. Ze studeerde aan de Schrijversvakschool van Amsterdam en deelt haar passie voor schrijven graag met schrijvers en boekliefhebbers uit de regio.

2 Replies to “Interview Simone van der Vlugt

  1. Wat prachtig weergegeven Samantha. Je hebt het interview mooi gevat in dit artikel. Heel leuk om het door jouw ogen het interview opnieuw te beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *